Saima Harmaja 100 vuotta

”Tulisit aivan hiljaa…”

Saiman syntymän satavuotisjuhlaa vietettiin vuonna 2013. Kutsuimme syntymäpäiväjuhliin kaikki, joiden sydän sykkii Saimalle, suomalaiselle runoudelle ja nuorelle elämälle!

Juhlavuoden johtoajatuksena oli tuoda Saima luoksemme nykyhetkeen ja esitellä hänet suomalaisille monivivahteisemmin kuin koskaan aiemmin. Kuolevan runoilijan varjon takaa löytyy suuria tunteita, elämänhalua ja mahtava temperamentti. Juhlavuoden aikana nähtiin monelta kantilta, kuinka Saima innoitti muusikoita, kirjailijoita, tutkijoita ja tietysti lukijoita ja meitä faneja.

Juhlavuonna Saima Harmajan ympärille virisi enemmän liikehdintää kuin vuosikymmeniin. Tärkeä lähtölaukaus oli vuonna 2003 tapahtunut nimikkoseuran perustaminen, joka toi yhteiseen verkostoon lukijat, kulttuurivaikuttajat ja myös Harmajan suvun edustajat. Saima Harmaja -seuran aktiivisuuden lisäksi eri puolilta maata alkoi viritä myös oma-aloitteisia hankkeita ja tilaisuuksia. Jännitystä ovat tuoneet myös arkistolöydöt, joista merkittävin on Taivaan niityllä -runon ilmaantuminen päivänvaloon vuonna 2004.

Juhlavuoden suojelija oli tasavallan presidentin puoliso  Jenni Haukio.

Viime vuosien ilmiö on nuorten sukupolvien Saima-innostus, mistä esimerkkinä koululaisten sanataidekoulu tai nuorten muusikoiden perustamat yhtyeet kuten ”Uinuva” ja ”Taottu sydän”.

Juhlavuosi soi hienoja löytöretkiä runouden ja elämänviisauden poluilla Saiman matkassa. Osana juhlavuotta Suomalaisen Kirjallisuuden Seura vetosi yleisöön Saima Harmajaan liittyvien aineistojen saamiseksi Kirjallisuusarkistoon asianmukaisesti säilytettäväksi ja tutkijoiden käyttöön. Lisätietoja SKS:n sivuilta, tietoja keräyksen tuloksesta odotetaan vielä.

 

 

Tulevia tapahtumia

17.05.2024
 klo 18:00
 - 20:00

Ajankohtaista

Järjellä ja tunteella – Laura Harmajan traaginen elämä (2023) – Ritva Ylösen uusi kirja Saiman äidistä saatavilla nyt seuran kautta!

Sydänten runoilija (SKS 2019)
– Ritva Ylösen kirjoittamaa Saima Harmajan elämäkertaa voi tilata seuran kautta!

Kiinnostava blogi Saimasta, käy tutustumassa!
http://silmatauki.blogspot.fi/2014/10/saima-harmajan-jalanjaljissa.html