Saiman sisar muistelee

 

Näin kertoo Heimon nykyinen asukas, Saiman pikkusisko Kirsti Toppari:

En muista, miten Heimo siirtyi perheellemme, tuliko se Ahtialan kartanosta perintönä vai vuokrattuna. Joka tapauksessa kesäpaikkamme taloa ruvettiin heti laajentamaan, ehkä vuonna 1925. Muonamiehen mökki oli aivan liian pieni nelilapsiselle perheelle.

Koska alkuperäinen kaupunkikotini siirtyi jo kauan sitten toisille sukulaisilleni, Heimosta tuli minulle koti ja kaikkein vanhin oma paikani, jossa olen kasvanut ja kehittynyt. Uskon, että Heimo oli myös Saimalle erittäin merkittävä paikka.

Ajatellessani Heimoa Saiman elämässä uskon, että juuri Heimo oli Saimalle se kaikkein tärkein luontokohde. Kaupunkiasuntommehan oli varsin kaupunkimainen, hyvin kodikas tosin, mutta eipä sinne paljon luontoa näkynyt. Luonto oli kuitenkin Saimalle ja hänen runoilleen niin tavattoman tärkeä asia ja Heimosta runot olivat pääosin peräisinkin. Heimo oli Saiman runojen syntypaikka ja työympäristö.

Toki Heimo oli Saimalle muutakin. Hän kulki paljon Heimon ympärillä olleissa metsissä. Joskus yritin löytää metsästä Saiman polkuja sekä sitä paikkaa, jota Saima kutsui ”Minun paikakseni”. Sinne Saima meni usein yksin miettimään asioita ja ehkä luonnostelemaan runojaan. En koskaan löytänyt sitä paikkaa, vaikka metsät olivat sekä Saimalle että minulle hyvin yhteisiä.

Eivät Saiman päivät Heimossa aina niin rauhallisen kevyitä olleet, vaan hänellä oli välillä voimakkaitakin aikoja. Hän voimisteli ja ui rannalla sekä souteli Lohjanjärvellä. Myös seuranpito oli hänelle tärkeää, olihan vieressä Ahtialan iso sukulaiskartano. Siellä asuivat paitsi minun enoni ja hänen vaimonsa, niin myös heidän lapsensa, jotka olivat sattumalta aivan Harmajan lasten ikäisiä. Saimalla oli Ahtialassa Lea-serkku, joka oli hänelle erittäin tärkeä ystävä. Outilla oli Heli-serkku, vanhimmalla veljelläni oli Lauri-serkku ja minulla oli Jussi-serkku.

Ahtialan läheisyys oli meille kaikille hyvin tärkeä. Maalla oloomme sisältyi paljon yhteiselämää juuri ahtialalaisten kanssa.

Tänä päivänä Heimo tervehtii edelleen kulkijoita Lohjansaarentiellä omalla karulla tienviitallaan. Illan tullen talosta tuikkii pieni pihavalo kertomassa, että Saiman sisko Kirsti Toppari on kotona Heimossa.

Kirsti Topparia haastatteli Leif Lindberg.

 

Valokuvat Heimosta: Leif Lindberg

Tulevia tapahtumia

17.05.2024
 klo 18:00
 - 20:00

Ajankohtaista

Järjellä ja tunteella – Laura Harmajan traaginen elämä (2023) – Ritva Ylösen uusi kirja Saiman äidistä saatavilla nyt seuran kautta!

Sydänten runoilija (SKS 2019)
– Ritva Ylösen kirjoittamaa Saima Harmajan elämäkertaa voi tilata seuran kautta!

Kiinnostava blogi Saimasta, käy tutustumassa!
http://silmatauki.blogspot.fi/2014/10/saima-harmajan-jalanjaljissa.html